2009. december 25., péntek

A kecskehús










A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Ennek ellenére hazánkban sokan idegenkednek a kecskehús fogyasztásától. Az alföldi gazdák évszázadok óta foglalkoznak a juh mellett kecsketenyésztéssel is, de a kecsketej feldolgozásának és a tejtermékek kereskedelmi értékesítésének nem alakult ki nálunk hagyománya. Igaz, néhány éve a nagyobb üzletláncok forgalmazni kezdték a kecskesajtot, de a kecskehús üzleti forgalomban csak elvétve kapható.

Mivel a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, a húsa egyáltalán nem faggyús. A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították már a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a diétás étkezésben. Ennek ellenére a legtöbb magyar, köszöni szépen, nem kér, ha kecskehússal kínálják.

Forrás:Debrecen online

Ez nagy bolondság nem tudják mit hagynak ki! A kecske hús mint a fent cikkrészletben is olvasható finom és egészséges. Nekem is voltak fenntartásaim a kecske hússal szemben főleg azért mert nagyon szeretem a kecskéimet. De sajnos a szaporulat vágása elkerülhetetlen volt.(kis bakjaink születtek)
A hús ízét leginkább a birkahúshoz lehetne hasonlítani de annál finomabb. Főleg pörköltnek,de a kecskesült is nagyon finom.

Kecskepörkölt recept

4 személyre

» 1,5 kg kecskehús
» 3-4 fej vöröshagyma
» 15 dkg füstölt szalonna
» 1 dkg fűszerpaprika
» só
» 2-3 db paprika
» 3 db paradicsom
» cserenyepaprika
» 1 dl vörösbor
» 1 gerezd fokhagyma
» kecskepáclé

A kecskepáclé receptje:

babérlevél
1 dkg borókabogyó
5 dkg zeller
10 dkg sárgarépa
10 dkg gyökér
1 dkg rozmaring
1 dkg kakukkfű
4 dkg tárkony
Só, bors, ételízesítő tetszés szerint
10 dkg vöröshagyma
20 dkg fokhagyma
2 dl vörös bor
2 dkg koriander
A pác összetevőit vízzel felforraljuk, lehűtjük, ebbe helyezzük a húst 1-2 napra. Pácolás után a húst daraboljuk.

Pácolás után a húst feldaraboljuk. Még finomabb, ha belsőség (szív, máj, tüdő) is hozzákerül. A pró kockákra vágjuk fel a szalonnát és zsírjára sütjük. Vegyük ki a már megsült töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. Tegyük félre a tűzről, fűszerezzük pirospaprikával, tegyük bele a feldarabolt húst, a fokhagymát, keverjük össze és lassú tűzön pirítsuk meg. Nézzük meg mennyi levet engedett a hús, ha úgy véljük hogy nem elég, akkor kevés vízzel pótolhatjuk, de ha szeretnénk a víz helyett vörösbort is hazsnálhatunk. Fűszerezzük sóval. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük tovább. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk