2010. május 9., vasárnap

Sajt túróból

A túrót fűszerezzük friss zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoránna, kapor), sóval, alakítsuk gömbformává, majd a hűtőben nehezéket ráhelyezve sajtoljuk. 1-2 nap alatt kész is a friss, fűszeres házi sajtunk.

Brocciu sajt, kecskeorda készítése házilag


Friss savót felmelegítünk 30-35 fokra, sót teszünk bele és 30% friss tejjel jól összekeverjük, kevergetve felhevítjük 85-90 fokra. A keletkezett ordát levesszürővel leszürjük, kendőben lecsurgatjuk, mint a túrót. Másnap sóval összegyúrjuk, gombocot készítünk belőle, kendőbe téve száraz hűvös helyen tároljuk. Bármikor fogyasztható, ha kiszárad, reszelve is. A só mellett ízlés szerint füszerezni is lehet.